Herding, pastoreig esportiu
Desenvolupar l'instint natural del gos, treballar la comunicació corporal i ensenyar el respecte pel bestiar són els pilars del herding.

La recerca del gos pastor per excel·lència sempre ha estat una necessitat entre els ramaders. La disciplina es va desenvolupar a la dècada del 1870 a la zona d'Anglaterra, Irlanda, Escòcia i Gal·les, quan a causa de la intensa ramaderia de l'època, era necessari definir una sèrie de races per desenvolupar aquestes activitats. A partir d'aquí es va organitzar la primera competició oficial, que es va realitzar el 1873 a Gal·les, i va ser el precedent pel desenvolupament de les actuals lligues del nord d'Europa.

El herding és el pastoreig però enfocat a l'esport i no a la feina. Consisteix a demostrar les habilitats del pastor i el seu gos per moure bestiar. Aquest esport va sorgir cap el 1800 a Nova Zelanda i encara que al principi eren desafiaments entre pastors per veure qui tenia els millors gossos, va anar creixent a poc a poc i estenent-se a països com Canadà, Austràlia, Regne Unit, Irlanda, Sud-àfrica , .... Quan va deixar de ser una competència entre pastors i es va convertir en un esport caní, es va fer molt popular entre aficionats a les races de gossos d'atura i es va estendre per la resta del món. No és l'esport caní més popular però és molt interessant per als que gaudeixen de les activitats a l'aire lliure i tenen gossos pastors.

El herding consisteix a demostrar les habilitats de pasturatge dels gossos mitjançant proves molt vistoses i divertides que pretenen simular la realitat d'una forma més cridanera per al públic. El gos ha de seguir les instruccions del seu guia per portar d'un costat a un altre el bestiar o fins i tot per guiar-lo per una carrera d'obstacles.

En essència, el herding és la disciplina que combina gossos, ovelles i persones, i en la que es treballa diferents aspectes per aconseguir una 'coreografia' perfecta entre els tres. L'objectiu és ensenyar al gos de pastor a controlar el ramat, desenvolupar l'instint natural del ca, treballar la comunicació corporal i ensenyar el respecte al bestiar.Races de gossos, pastoreig esportiu


Qualsevol raça de gossos pastors és adequada per a practicar aquest esport: pastors alemanys, australians, anglesos, belgues, collies o corgis, per citar-ne alguns. Són gossos intel·ligents, actius i molt units a l'ésser humà. Són fàcils d'ensinistrar, són grans guardians i tenen una energia física inesgotable.

Tot i que cada raça de gos pot tenir el seu estil personal per guiar al bestiar, s'agrupen en dues grans categories:

- Heelers: mosseguen els talons del bestiar per dirigir-lo, s'usen per pasturar vaques. Els corgis són alguns dels que pertanyen a aquest grup.

- Headers: dirigeixen el bestiar amb moviments de cap i amb la mirada. S'usen per dirigir ovelles i ànecs. El border collie és l'exemple més clar dels que pertanyen a aquesta categoria.


Border Collie


El herding és una de les disciplines més emocionants per a un gos pastor. El Border Collie sent plaer al assetjar; la possibilitat d'assetjar li produeix plaer, una satisfacció interna molt més plaent que el millor dels premis! A causa d'aquest reforç intern tan potent, el Border Collie busca constantment desenvolupar aquesta pauta en el seu dia a dia. Corre i envolta per poder tornar a assetjar. Aquesta pauta porta a un control constant per part del gos amb les ovelles i, en conseqüència, la capacitat de conduir el bestiar cap al pastor de manera natural, qualitat que es valora molt en el treball de camp. Aquesta informació, en el cas que no busquem un gos per a bestiar, ens pot portar a replantejar-nos la idea d'acollir un border collie en una ciutat, plena d'ovelles que treuen fum i d'ànecs de dues rodes.

Els Border Collie són gossos molt apreciats per la seva gran agilitat i versatilitat. La seva potencialitat es basa en la seva forma de voler aprendre constantment, per això sempre es parla de la seva gran intel·ligència, a més de la seva forma d'empènyer el ramat amb només la mirada. També les races de Kelpies d'origen australià, el Pastor Basc, el Pastor Català o gos d'atura o el Pastor del Pirineu són utilitzades, entre d'altres. La genètica té un pes important en aquest aspecte, no només pel fet de ser un gos de pastor vol dir que tingui instint, sol succeir que el gos no el tingui o no se li desperti.

El pastoreig, per definició, és la disciplina que gestiona aquestes pautes motores, posant noms (ordres) i activant-les i desactivant-les segons es requereixi. Un bon criador és el que selecciona els individus més aptes per a aquesta funció, i un bon ensinistrador és el que sap gestionar millor les pautes motores.

El herding és un esport molt divertit, vistós i complet tant com per al gos com per al guia que ajuda a reforçar molt el vincle amb la persona. Han sorgit grans campions del món dels llocs on més es practica, com Catalunya i el País Basc.residencia canina ca

Butlletí informatiu

Subscriu-te si vols rebre informació sobre cursos i sortides

Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, accepta el seu ús.
Més informació Accepto